Home > Alexander Techniek

Wat is Alexander Techniek?

De Alexander Techniek is een wijze die je helpt belemmerende gewoontepatronen te veranderen zowel fysiek als mentaal waardoor je gezonder kunt leven. 

Ieder mens heeft van nature een verfijnd balansmechanisme. Meestal zorgt dit voor een moeiteloze coördinatie bij alles wat je doet. Door ondoelmatige en vaak onbewuste spanningspatronen kan jouw balans verstoord raken. Het gemak van gewoontes werkt veelal tegen de natuurlijke coördinatie en balans. Met Alexander Techniek leer je nieuwe effectievere manieren van bewegen en reageren op omgevingsfactoren.

Bewust leren

De Alexander Techniek leert  je bewuster van te worden van je gewoontes die niet effectief zijn, zowel fysiek als mentaal.  Je leert niet effectieve gewoontes herkennen en leert effectieve gewoontes/beweging in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, sport en werk.  Het uitgangspunt is steeds de natuurlijke balans van je wervelkolom, nek en hoofd. Vind je de juiste balans, dan verbetert dat  direct je coördinatie. Dat heeft als effect dat je efficiënter gebruikmaakt van je lichaam en zo de beheersing over al je bewegingen verbetert.

Voor en na

Positieve effecten

Omdat de Alexander Techniek van binnenuit werkt, hebben de vaardigheden die je leert niet alleen een positief effect op je lichaamshouding. Ook ervaar je een hogere mentale alertheid, je spreekt makkelijker in het openbaar en ervaart een betere nachtrust. Je bent beter in balans, waardoor je in staat bent om optimaal gebruik te maken van jouw eigen kracht. Daardoor vormt de Alexander Techniek een uitstekende basis voor elke fysieke en mentale activiteit.

Denk bijvoorbeeld eens aan het werken met een computer of telefoon. Zwaar werk waarbij de rug onnodig belast wordt. Staand werk zoals dat van sportmasseur, diertherapeut of kapster. Het bespelen van een muziek instrument of zingen in een koor (waarbij je optimaal en correct gebruik van je stem wilt maken). Zwaar werk zoals dagelijks stallen uitmesten of paddocks schoonmaken. Alexander Techniek helpt je deze activiteiten minder belastend te laten zijn voor jouw lichaam doordat je de taken bewuster en beter uitvoert..

Contact opnemen

Laat je gegevens hieronder achter en breng jouw lichaam weer in balans.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
19F005-099

Business

Ondervindt jij fysieke en/of mentale klachten tijdens of na het werk? Klik door om te leren wat Alexander Techniek voor jou kan betekenen.

19F003-029

Sport

Heb jij vaak last van een (oude) blessure tijdens het sporten? Of wil je je prestaties verbeteren? Dan kan Alexander Techniek het verschil maken!

Untitled design (1)

Equestrian

Wil jij meer in balans op je paard zitten? Of ervaar je pijn tijdens of na het rijden? Verbeter jezelf als ruiter door het volgen van Alexander Techniek lessen.

“Kies jij er voor om te werken aan bewustwording en doorbreken van gewoontepatronen zowel fysiek als mentaal. Daardoor meer rust ervaren en fysieke klachten voorkomen.

LAAT JE GEGEVENS ACHTER VOOR MEER INFORMATIE OVER HET LEERTRAJCT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat leer je tijdens deze unieke lessen?

Tijdens de lessen leer je je bewust te worden van gewoontes in je bewegingspatronen. Op subtiele wijze werk ik met mijn handen zodat je lichaam een nieuwe gewoonte zal ervaren. De start van een les is liggend op een tafel. De zwaartekracht helpt in het verlengen van je wervelkolom en balans van je hoofd en ontspanning van je diepere nekspieren. Vervolgens gaan we verder met een aktiviteit zodat je ervaart wat een effectiever lichaamsgebruik betekent en hoe je dit zelf kunt aanleren in je dagelijkse aktiviteiten. Ik leer je tijdens de aktiviteit een “stop” in te bouwen, dit noemen we “inhibition”. Het moment van inhibition leert je bij jezelf te blijven en daarmee ongezonde patronen te doorbreken of beter nog, te voorkomen.

Door inhibition toe te passen leer je ondoordachte, doelgerichte acties te stoppen. Tijdens dit leerproces ontwikkel je de wijsheid hoe je zowel niet functionele fysieke als mentale patronen doorbreekt. Hierdoor leer je op een gezondere manier te leven.

Ik bied drie opties aan voor het volgen van de Alexander Techniek lessen, namelijk:

Losse lessen

€ 98,-
  • Na een enkele les voel je je direct lichter in je lijf omdat spierspanning vermindert;
  • De balans tussen body & mind wordt hersteld waardoor je je minder gestrest voelt;
  • Deze effecten houden doorgaans enkele dagen tot een week aan.

Leertraject (10 lessen in 3 maanden)

€ 950,-
  • Tijdens dit leertraject leer je in 11 lessen tijdens drie maanden een nieuwe effectievere manieren van bewegen en reageren op omgevingsfactoren:
  • Ik leer je om je lijf effectiever te gebruiken, zodat je spanning, pijn en blessures kan voorkomen;
  • Ik leer je hoe je langdurig zelf van de pijn af komt die je nu ervaart;
  • Ik help je jouw lijf te resetten, zodat je de nieuwe techniek zonder spierspanning kan toepassen;
  • Ik help je de rusteloosheid en negatieve emoties los te laten, zodat je je ook mentaal weer fit en energiek voelt en de regie terugpakt over jouw gedachtes.

Aangezien het veranderen van gewoontes een proces is, adviseer ik je om het leertraject te volgen. Tijdens de lessen werk ik op een subtiele wijze met mijn handen en woorden waardoor er op een diep neurologisch niveau veranderingen kunnen plaatsvinden. Je krijgt huiswerk mee om tussen de afspraken zelf eenvoudig en praktisch de geleerde principes van de Alexander Techniek te integreren in je aktiviteiten.