Home > Equestrian

Alexander Techniek als voordeel voor ruiter & paard

Ervaar jij pijn tijdens of na het paardrijden? Of wil jij meer in balans op je paard zitten? Verbeter jezelf als ruiter door het ontwikkelen van je lichaamsbewustzijn en coördinatie. Alexander Techniek leert je weer vrij te kunnen bewegen op en met je paard, zodat je niet alleen pijnvrij kan trainen, maar ook weer geniet van het paardrijden.

Daar kan het volgen van Alexander Techniek lessen het verschil maken, zowel fysiek als mentaal!

Herken jij je in één van de volgende zaken?

 • Je ervaart veel pijn en stijfheid in je nek, schouders of rug na het rijden;
 • Nadat je een aantal dagen niet hebt gereden, stap je verzuurd van je paard af;
 • Je vindt het moeilijk om de beweging van je paard te volgen of goed op te vangen;
 • Je voelt je niet zeker in het zadel waardoor je snel gaat “knijpen”;
 • Je vindt het moeilijk om je handen en/of benen stil te houden tijdens het rijden.
19F005-117

Om in harmonie met je paard te kunnen rijden, gaat de training van de ruiter verder dan het ontwikkelen van een goede houding & zit. Wist je dat goed paardrijden voor 97% uit coördinatie en 3% spierkracht bestaat?

Verbeter jezelf als ruiter door het ontwikkelen van je lichaamsbewustzijn en het verbeteren van jouw coördinatie, zodat je de beweging van je paard beter kan volgen. Leer gewoontes die niet effectief zijn doorbreken, waardoor je als paard en ruiter beter kan samenwerken.

Wat bereik je door de Alexander Techniek lessen in je paardrijden te integreren?

Wat zou het voor je betekenen wanneer je leert je coördinatie en lichaamsgebruik ter verbeteren, waardoor je niet langer wordt belemmerd door jouw eigen lichaam tijdens het rijden en trainen van je paard?

 • De dressuurruiter en western ruiter zal de oefeningen makkelijker rijden, zowel linksom als rechtsom. Ook ervaren zij de oefeningen als minder ‘zwaar’;
 • De buiten of endurance ruiter zal langer zonder vermoeidheid haar ritten kunnen rijden en minder spierpijn ervaren na afloop;
 • De springruiter verbetert de hoofd, nek en rug connectie waardoor niet alleen de bascule van de ruiter, maar ook die van het paard verbetert;
 • De senior ruiter zal tot op hoge leeftijd kunnen paardrijden.

"Op een subtiele manier leer ik met mijn handen en woorden hoe jij je coördinatie en beweging verbetert"

Ik kwam zelf zo’n 25 jaar geleden in aanraking met Alexander Techniek na een ongeval met een ernstige whiplash. Later volgde ik een opleiding tot internationaal Centered Riding© Level IV Clinician (paardrij instructrice). Centered Riding© is een methode die is ontstaan vanuit de Alexander Techniek. Door het toepassen van de Alexander Techniek ontwikkelde ik mezelf naar een gezondere manier van leven, zowel mentaal als fysiek.

Omdat ik zag wat een voordeel het integreren van de Alexander Techniek lessen mij bracht besloot ik in 2014 de drie jarige fulltime beroepsopleiding te volgen. Deze heb ik met succes afgerond!

Dat betekende voor mij dat ik meer bij mezelf kon blijven tijdens het geven van (groeps-)trainingen, dat ik de interactie in de trainingen en tijdens het presenteren veel beter kon sturen en mijn boodschap helderder kon overbrengen. Daarnaast kost het geven van lessen en de focus houden binnen de groep minder energie.

19F005-134

“Kies jij er voor om naast de training van je paard ook aan jouw eigen lichaam te werken, zodat je vrij kan bewegen met je paard, jullie samen groeien en je kan genieten van de training?”

LAAT JE GEGEVENS ACHTER VOOR MEER INFORMATIE OVER HET LEERTRAJCT

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat leer je tijdens deze unieke lessen?

Tijdens de lessen leer je je bewust te worden van gewoontes in je bewegingspatronen.  Op subtiele wijze werk ik met mijn handen zodat je lichaam een nieuwe gewoonte zal ervaren.  De start van een les is liggend op een tafel.  De zwaartekracht helpt in het verlengen van je wervelkolom en balans van je hoofd en ontspanning van je diepere nekspieren.  Vervolgens gaan we verder met een aktiviteit zodat je ervaart wat een effectiever lichaamsgebruik betekent en hoe je dit zelf kunt aanleren in je dagelijkse aktiviteiten.   Ik leer je tijdens de aktiviteit een “stop” in te bouwen, dit noemen we “inhibition”. Het moment van inhibition leert je bij jezelf te blijven en daarmee ongezonde patronen te doorbreken of beter nog, te voorkomen.

Door inhibition toe te passen leer je ondoordachte, doelgerichte acties te stoppen. Tijdens dit leerproces ontwikkel je de wijsheid hoe je zowel niet functionele fysieke als mentale patronen doorbreekt. Hierdoor leer je op een gezondere manier te leven.

Als ruiter die Alexander Techniek toepast in haar rijden heb je een streepje voor. Door lichaamsbewustzijn te ontwikkelingen verbetert je coördinatie met als gevolg  dat je je paard beter kunt sturen, bewegingen goed opvangen, volgen en beïnvloeden en ontwikkel je je als trainer in plaats van ruiter van het paard.

Ik bied drie opties aan voor het volgen van de Alexander Techniek lessen, namelijk:

Losse lessen

€ 98,-
 • Na een enkele les voel je je direct lichter in je lijf omdat spierspanning vermindert;
 • De balans tussen body & mind wordt hersteld waardoor je je tijdens wedstrijden en spannende situaties goed kan blijven focussen;
 • Deze effecten houden doorgaans enkele dagen tot een week aan.

Leertraject (3 maanden en 10 lessen)

€ 950,-
 • Tijdens dit leertraject leer je in 11 lessen tijdens drie maanden een nieuwe effectievere manieren van bewegen en reageren op omgevingsfactoren:
 • Ik leer je om je lijf effectiever te gebruiken, zodat je spanning, pijn en blessures kan voorkomen;
 • Ik leer je hoe je langdurig zelf klachten tijdens en na het rijden voorkomt;
 • Ik help je jouw lijf te resetten, zodat je de nieuwe techniek zonder spierspanning kan toepassen;
 • Ik leer je hoe je de techniek kan integreren in jouw rijden, zodat ruiter en paard vrijer kunnen bewegen, je hierdoor betere resultaten behaalt tijdens de training en het rijden van wedstrijden, maar je ook samen meer plezier haalt uit de training en de ritten!

Aangezien het veranderen van gewoontes een proces is, adviseer ik je om het leertraject te volgen. Tijdens de lessen werk ik op een subtiele wijze met mijn handen en woorden waardoor er op een diep neurologisch niveau veranderingen kunnen plaatsvinden.  Je krijgt huiswerk mee om tussen de afspraken zelf eenvoudig en praktisch de geleerde principes van de Alexander Techniek te integreren in je aktiviteiten.

Wat vinden anderen?

Veel gestelde vragen

Alexander Techniek is voor iedere sporter geschikt. Het gaat over jou. Hoe jij je coördinatie verbetert en makkelijker je sport kunt beoefenen met minder kans op blessures of overbelasting.