Home > Sport

Alexander Techniek als voordeel voor sporters

Ervaar jij pijn tijdens of na het sporten? Of wil jij jouw sportprestaties verbeteren? Verbeter jezelf door het ontwikkelen van je lichaamsbewustzijn en coördinatie. Alexander Techniek leert je weer vrij te kunnen bewegen zodat je niet alleen zonder pijn kan sporten, maar ook weer plezier ervaart van het uitoefenen van jouw sport, zoals golfen, hardlopen of tennissen.

Daar kan het volgen van Alexander Techniek lessen het verschil maken, zowel fysiek als mentaal!

Herken jij je in één van de volgende pijnen en blessures tijdens of na het:

 • hardlopen of sporten waar je veel rent: blessures aan de knieën, het scheenbeen, de binnenkant van het onderbeen, de achillespees, pijnlijke of verkrampte nek en rug;
 • wandelen: lage rugpijn, pijnlijke of verkrampte nek en knieën;
 • tennissen of squashen: lage rug klachten, pijn aan de schouder, de tennis elleboog, last van de pols;
 • golfen: een verkrampte elleboog, last van de onderrug, pijn aan de polsen en schouders.
houding

Uiteraard zijn deze pijnen en blessures (helaas) ook terug te vinden binnen andere sporten. Vaak wordt de oorzaak gezocht in verkeerd materiaal, maar waarom ervaart een ander met hetzelfde materiaal dan geen problemen?

Stoppen met sporten is geen optie. Dit zou betekenen dat je jouw hobby of passie op moet geven, je niet langer je hoofd leeg kan maken tijdens het sporten ter ontspanning en misschien zelfs een aantal sociale contacten op moet geven. Zonde! Ook het lichamelijke effect van het stoppen met sporten heeft consequenties. Zo heb je grotere kans op overgewicht, voelt je lijf op latere leeftijd strammer en voel je je een stuk minder fit.

Wat bereik je door de Alexander Techniek lessen in je leven te integreren?

Wat zou het voor je betekenen wanneer je leert je lichaamsgebruik en coördinatie te verbeteren, waardoor je niet langer onder bovengenoemde (pijn-)klachten gebukt gaat?

 • Je nu voor eens en voor altijd met je chronische pijnklachten afrekent en je weer gewoon kan genieten van de sport zonder uitval?
 • Je vrijer kan bewegen tijdens het sporten, waardoor je ook je techniek verbetert en betere resultaten behaalt?
 • Je de intensiteit van je work-out of training niet altijd lager hoeft te stellen, niet hoeft te settelen voor wat je aan kan en je weer opbouwt in plaats van afzwakt?
 • Je leert sporten vanuit coördinatie en balans in plaats van spierkracht?
 • Je het heft in eigen handen neemt en werkt aan een gezond lichaam, een lichaam zonder pijn en zonder lichamelijke en/of mentale belemmeringen?

"Op een subtiele manier leer ik met mijn handen en woorden hoe jij je coördinatie en beweging verbetert"

Ik kwam zelf zo’n 25 jaar geleden in aanraking met Alexander Techniek na een ongeval met een ernstige whiplash. Later volgde ik een opleiding tot internationaal Centered Riding© Level IV Clinician (paardrij instructrice). Centered Riding© is een methode die is ontstaan vanuit de Alexander Techniek. Door het toepassen van de Alexander Techniek ontwikkelde ik mezelf naar een gezondere manier van leven, zowel mentaal als fysiek.

Omdat ik zag wat een voordeel het integreren van de Alexander Techniek lessen mij bracht besloot ik in 2014 de drie jarige fulltime beroepsopleiding te volgen. Deze heb ik met succes afgerond!

Dat betekende voor mij dat ik meer bij mezelf kon blijven tijdens het geven van (groeps-)trainingen, dat ik de interactie in de trainingen en tijdens het presenteren veel beter kon sturen en mijn boodschap helderder kon overbrengen. Daarnaast kost het geven van lessen en de focus houden binnen de groep minder energie.

19F003-021

“Kies jij er voor om te werken aan een gezond lichaam, een lichaam zonder pijn en zonder lichamelijke en/of mentale belemmeringen, zodat je weer kan genieten van jouw sport?”

LAAT JE GEGEVENS ACHTER VOOR MEER INFORMATIE OVER HET LEERTRAJCT

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat leer je tijdens deze unieke lessen?

Tijdens de lessen leer je je bewust te worden van gewoontes in je bewegingspatronen. Op subtiele wijze werk ik met mijn handen zodat je lichaam een nieuwe gewoonte zal ervaren. De start van een les is liggend op een tafel. De zwaartekracht helpt in het verlengen van je wervelkolom en balans van je hoofd en ontspanning van je diepere nekspieren. Vervolgens gaan we verder met een aktiviteit zodat je ervaart wat een effectiever lichaamsgebruik betekent en hoe je dit zelf kunt aanleren in je dagelijkse aktiviteiten. Ik leer je tijdens de aktiviteit een “stop” in te bouwen, dit noemen we “inhibition”. Het moment van inhibition leert je bij jezelf te blijven en daarmee ongezonde patronen te doorbreken of beter nog, te voorkomen.

Door inhibition toe te passen leer je ondoordachte, doelgerichte acties te stoppen. Tijdens dit leerproces ontwikkel je de wijsheid hoe je zowel niet functionele fysieke als mentale patronen doorbreekt. Hierdoor leer je op een gezondere manier te leven.

Ik bied drie opties aan voor het volgen van de Alexander Techniek lessen, namelijk:

Losse lessen

€ 98,-
 • Na een enkele les voel je je direct lichter in je lijf omdat spierspanning vermindert;
 • De balans tussen body & mind wordt hersteld waardoor je je minder gestrest voelt;
 • Deze effecten houden doorgaans enkele dagen tot een ruime week aan.

Leertraject (10 lessen in 3 maanden)

€ 950,-
 • Tijdens dit leertraject leer je in 11 lessen tijdens drie maanden een nieuwe effectievere manieren van bewegen en reageren op omgevingsfactoren:
 • Ik leer je om je lijf effectiever te gebruiken, zodat je spanning, pijn en blessures kan voorkomen;
 • Ik leer je hoe je langdurig zelf van de pijn af komt die je nu ervaart;
 • Ik help je jouw lijf te resetten, zodat je de nieuwe techniek zonder spierspanning kan toepassen;
 • Ik help je de rusteloosheid en negatieve emoties los te laten, zodat je je ook mentaal weer fit en energiek voelt en de regie terugpakt over jouw gedachtes.

Aangezien het veranderen van gewoontes een proces is, adviseer ik je om het leertraject te volgen. Tijdens de lessen werk ik op een subtiele wijze met mijn handen en woorden waardoor er op een diep neurologisch niveau veranderingen kunnen plaatsvinden. Je krijgt huiswerk mee om tussen de afspraken zelf eenvoudig en praktisch de geleerde principes van de Alexander Techniek te integreren in je aktiviteiten.

Leer Alexander Techniek eenvoudig toepassen

Wellicht heeft tijdgebrek en een blessure je tot nu toe weerhouden om de echte oorzaak van je pijn aan te pakken. Hier breng ik graag samen jou verandering in. Ik leer je al vanaf enkele lessen hoe het anders kan! Het aanleren van de principes van Alexander Techniek zijn niet moeilijk en juist heel simpel, maar je moet wel even de juiste tools aanleren en integreren in jouw leven en het sporten.

Tijdens de lessen en het leertraject leer ik je hoe je de Alexander Techniek eenvoudig kunt toepassen in je dagelijkse activiteiten of leven.

Voor en na sport

Wat vinden anderen?

Veelgestelde vragen

Alexander Techniek is voor iedere sporter geschikt. Het gaat over jou. Hoe jij je coördinatie verbetert en makkelijker je sport kunt beoefenen met minder kans op blessures of overbelasting.