Home > Blog > Algemeen > Alexander Techniek en Flexchair Training voor ruiters

Alexander Techniek en Flexchair Training voor ruiters

Aan de ‘houding en zit’ voor ruiters wordt tegenwoordig veel aandacht besteed. Een positieve ontwikkeling, welke het voor paarden comfortabeler maakt om de ruiter te dragen. Een goede ruiter is in staat mee te gaan met de beweging van zijn paard. Om dit correct te kunnen doen, dien je als ruiter een onafhankelijke zit en gevoel voor je paard te ontwikkelen. Een dynamische balans is belangrijk om de beweging van je paard te kunnen volgen en o.a. een correcte teugelvoering te hebben. Basisstabiliteit, oftewel rompstabiliteit, en coördinatie zijn voor een ruiter de belangrijkste voorwaarden om correct te kunnen paardrijden. Om dit te leren, is de combinatie tussen de Flexchair en de Alexander Techniek les zeer interessant.

De Flexchair

De Flexchair is een trainingsstoel die ruiters in staat stelt om hun rompstabiliteit en coördinatie te verbeteren. De poot van deze stoel bestaat uit 2 kogelgewrichten die bewegingen toelaten in alle richtingen. Via een draadloze connectie met de computer voer je diverse oefeningen uit, waarbij je patroon in bewegen zichtbaar wordt gemaakt. Afhankelijk van jouw stabiliteit, is de sensor instelbaar op zeer gevoelig en minder gevoelig. Rompstabiliteit trainen met de Flexchair heeft veel voordelen, zoals je coördinatie en stabiliteit verbeteren. Dit draagt bij aan betere sportprestaties. De Alexander Techniek in combinatie met de Flexchair is een mooie combinatie, zeker voor ruiters.

De Flexchair maakt jouw bewegingen zichtbaar op de computer.

Alexander Techniek

De Alexander techniek is een leermethode om functioneel te leren bewegen. Deze methode is in het begin van de 19e eeuw ontstaan. De mind/body connectie is een belangrijke basis om bewegingspatronen, die de natuurlijke balans van het lichaam verstoren en niet functioneel zijn, te leren ombuigen naar functionele bewegingen. De Alexandertechniek is geen therapie. Het is een leermethode, gericht op de verbetering van het algeheel functioneren.

Oefenen met de Flexchair

Om de oefeningen met de Flexchair te kunnen uitvoeren, is de relatie tussen hoofd en nek zeer belangrijk. Deze bepaald de gehele lichaamsdynamiek van de ruiter (en ook van het paard).  Het hoofd dient vrij te balanceren op het Atlanto-occipitale gewricht. Indien er spierspanning in de nek is, beïnvloedt dit de beweging van het gehele lichaam en dit zal zichtbaar zijn bij de oefeningen op de Flexchair. Door het toepassen van de Alexander Techniek, zie je direct verbetering van je bewegingen. Ontdek bijvoorbeeld welke galop jouw voorkeur heeft, linksom of rechtsom? Belangrijker hierin is hoe je beweging meer symmetrisch wordt, zodat je hierin ook jouw paard beter kunt ondersteunen in zijn training.

  • Herken je het gevoel wanneer jouw instructeur zegt dat je té ver voor- of achterover zit en jij denkt dat je “rechtop”zit?

Of

  • Je hebt meer gewicht op je rechter zitbotje en je denkt dat je gewicht gelijk verdeeld is?

Dit is misleidende, sensorische feedback over je houding en lichaamsgebruik. Ook dit maakt de Flexchair zichtbaar. Wanneer je in combinatie met de Alexander Techniek werkt, leer je nieuwe wegen om je “houding en zit” te paard te verbeteren.

Tijdens de Alexander Techniek les gebruik ik mijn handen en woorden om je te begeleiden naar een nieuwe ervaring.

Margreet is gecertificeerd Alexander Techniek Teacher en Flexchair © coach. Heb je interesse in het volgen van een gecombineerde Flexchair en Alexander Techniek les? Neem contact met me op via margreet@margreetbouwmeester.nl 

De Flexchair geeft verschillende inzichten over jouw houding, zit en balans
Het beeld op de computer geeft een directe weergave van jouw bewegingen op de Flexchair

Delen maar!

Laatste blogs

Klik zeker even door:

Leven zonder pijn wat zou dat je waard zijn?

“Kies jij er voor om te werken aan een gezond lichaam, een lichaam zonder pijn en zonder lichamelijke en/of mentale belemmeringen, zodat je weer kan genieten van jouw sport?”

LAAT JE GEGEVENS ACHTER VOOR MEER INFORMATIE OVER HET LEERTRAJCT

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *